Grande Panda: FIAT-ov novi globalni igrač image

Grande Panda: FIAT-ov novi globalni igrač

  • FIAT otkriva prve fotografije novog modela Grande Panda, inspirisanog Pandom iz 1980-ih - kompaktnog porodičnog vozila koje odgovara potrebama kupaca širom sveta.
  • Novi Fiat Grande Panda je FIAT-ov prvi model nove globalne platforme, koja započinje tranziciju sa lokalne proizvodnje na globalnu ponudu. 
  • Grande Panda će u početku biti dostupna u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi, u električnoj i hibridnoj verziji.
  • Grande Panda, vozilo segmenta B, kraće od 4 metra, čistih linija, kompaktne zapremine, nudi dovoljno udobnosti za 5 osoba i savršeno je za moderne porodice i današnju urbanu mobilnost.

Sa više od jednog veka istorije, FIAT je jedan od najstarijih aktivnih proizvođača automobila i zaista globalni brend koji ove godine slavi 125 godina. Istorija brenda FIAT protkana je dostignućima, rekordima, legendarnim modelima i globalnim dosegom, uvek imajući na umu svoje kupce. U godini svoje važne godišnjice, FIAT predstavlja novu Grande Pandu, nudeći svojim kupcima širom sveta novi globalni model koji je idealan za porodice i moderna urbana okruženja.

Olivier Francois, izvršni direktor marke Fiat i izvršni direktor marketinga Stellantis grupe, rekao je: "Najbolji način da proslavimo 125. godišnjicu FIAT-a je da počnemo pisati prve stranice naše budućnosti, počevši od novog modela Grande Panda. Nova kreacija FIAT-a, koja je dizajnirana u našem Stile Centru u Torinu, utjelovljuje vrijednosti svog prethodnika. Ovaj kompaktni automobil je baziran na globalnoj platformi, dajući brendu priliku da proširi svoj globalni doseg. Sa modelom Grande Panda, FIAT započinje tranziciju na zajednički globalni platforme u svim regionima sveta, prenoseći tako rezultirajuće prednosti na svoje kupce širom sveta, Grande Panda je savršeno prilagođena za porodice i gradsku mobilnost u svim zemljama...kaže FIAT.

Nova porodica modela, počevši od Grande Pande, dizajnirana je da osvoji ulice svijeta do 2027. godine i upotpuni asortiman brenda. FIAT-ov inovativni projekat zasnovan je na istoj STLA Smart globalnoj i multi-energetskoj platformi, koja omogućava proizvodnju različitih vozila za mnoge kupce širom sveta.

Fiat Grande Panda: dizajniran u Italiji za svijet

Dizajniran od strane dizajnerskog studija Centro Stile u Torinu, Grande Panda se razlikuje od ostalih vozila B segmenta po svojoj kompaktnosti. Meri samo 3,99 metara u dužinu, što je ispod proseka segmenta od 4,06 metara; pored kompaktnog volumena, ističe se i prefinjenim linijama i prostranim dizajnom interijera. Može udobno da primi pet osoba, što ga čini savršenim za porodice i modernu urbanu mobilnost. Inovativna i promišljeno dizajnirana Grande Panda projektira brend u budućnost sa svojim šarmantnim karakterom i jedinstvenim karakteristikama.

Nova Fiat Grande Panda ističe se sofisticiranom kombinacijom strukturiranih linija i mekih i odvažnih površina koje naglašavaju čvrste lukove točkova. Zbog svog kultnog italijanskog dizajna, koji je poznat po svojoj estetici, prepoznatljiv je na prvi pogled. Biće dostupan u živim bojama. 

Prednji dio vozila je ugaonog oblika sa izraženim karakterom. Precizne pravougaone linije okružuju progresivnu kvadratnu mrežu koja daje vozilu snažan i moderan izgled, stvarajući interpunkciju piksela od sredine sjajno crne gornje rešetke do farova. Sastoje se od malih kockica koje predstavljaju prozore fabrike Lingotto.

Silueta novog modela Fiat Grande Panda podsjeća na Pandu iz 1980-ih, a trodimenzionalni natpis Panda na donjem dijelu vrata je posveta originalnoj Pandi 4x4. Ugaoni oblik karoserije i putničke kabine još više su naglašeni kosim krovnim gredama koje se spuštaju odozgo prema zadnjem delu.

Zadnji deo je maštovito dizajniran. Naglašeni lukovi točkova, nagib stakla, postavljanje zadnjeg stakla, farova i lajsni daju vozilu zaštitu, stabilnost i snagu. Jačina zvuka je pojačana uključivanjem sjajnog crnog okvira s trodimenzionalnim natpisom Panda – također dizajnerski omaž originalnoj Pandi. Kako bi se zadržala ideja geometrije iz 80-ih, u kombinaciji sa futurističkim stilom, 17-inčni alu felge dijamantsko izrezane su naglašene privlačnim, stiliziranim X.

Sa posebnim i novim dizajnerskim jezikom, Fiat Grande Panda sada oblikuje budućnost. To je dio napora brenda da kupcima širom svijeta ponudi jedinstveni automobil koji svojim prepoznatljivim stilom izražava sve svoje vrijednosti.