Sve najbolje, Fiat 500: 67 godina ikone italijanskog dizajna image

Sve najbolje, Fiat 500: 67 godina ikone italijanskog dizajna

  • Legendarni Fiat 500, prvi put predstavljen 4. jula 1957. godine, danas slavi 67. rođendan.
  • Italijanski dizajn priznat širom svijeta. Automobil kultnog oblika koji je oduvek predstavljao životnu radost može biti samo italijanski i samo FIAT.
  • U videu “Buon Compleanno 500!”, FIAT slavi svoj status ikone. Zapravo, čak i bez logotipa, imena ili zastave, ovaj automobil bi i dalje bio prepoznatljiv po svom kultnom stilu i radosti života koju donosi.

4. jul je važan datum za FIAT, jer obeležava rođenje kultnog Fiata 500. Ovo istinski italijansko remek-delo ubrzalo je motorizaciju Evrope 1950-ih i oličava istinsku italijansku kreativnost i suštinu La Dolce Vita koja živi za prošlost 67 godina.

Fiat 500 je dizajnirao italijanski dizajner automobila i inženjer Dante Giacosa kao kompaktan, pristupačan automobil za mase, koji je brzo postao kamen temeljac poslijeratnog ekonomskog oporavka Italije. Sa dizajnom Fiata 500, Giacosa je osvojio priznanje, čime je automobil postao ikona italijanskog dizajna i kreativnosti. Kao što je istaknuto u videu “Buon Compleanno 500!”, Fiat 500 je odmah prepoznatljiv čak i bez logotipa, imena, zastave ili bilo kojeg drugog elementa. Njegov kultni dizajn i bezvremenski stil La Dolce Vita proizlaze iz italijanske kreativnosti i FIAT-ove izrade, koji nastavlja da oduševljava korisnike širom svijeta i simbolizira bezvremensku suštinu italijanske kreativnosti.

Tokom proteklih 67 godina, Fiat je predstavio tri generacije modela 500. Prva generacija iz 1960-ih pružala je mobilnost i slobodu; postao je pravi kulturni fenomen i etablirao se kao popularan brend. Sa drugom generacijom predstavljenom 2007. godine, Fiat 500 je doneo koncept modernog vozila u svet gradskih automobila; postao je ikona mode i stila koja je osvojila svijet. 2020. godine predstavljena je treća generacija sa modelom 500e, koji je svojom kombinacijom šarma, inovacije i napredne tehnologije napravio revoluciju u održivoj urbanoj mobilnosti.

Od svog prvog predstavljanja 1957. godine, više od 7,5 miliona Fiata 500 prodato je širom svijeta, učvršćujući njegov status kultnog vozila koje je postalo dio kolektivne svijesti nekoliko generacija vozača različitih uzrasta, ukusa i nacionalnosti. Tajna njegovog svjetskog uspjeha je u stalnoj evoluciji dok ostaje vjeran svom osnovnom identitetu. Ova posvećenost je ilustrovana brojnim specijalnim serijama koje su predstavljene tokom godina, od kojih je svaka doprinijela njenoj trajnoj privlačnosti i kulturnom značaju.

Povodom godišnjice, FIAT nastavlja da ponosno predstavlja Italiju širom sveta. Nadolazeći model Fiat 500 Ibrida, za koji se očekuje da bude predstavljen krajem 2025. ili početkom 2026. godine, zapravo će se proizvoditi u renomiranoj fabrici Mirafiori u Torinu. Ovaj hibridni model će upotpuniti odličan Fiat 500e, koji je takođe razvijen, dizajniran i proizveden u fabrici Mirafiori. Trenutno, 500e je dostupan širom sveta, prodaje se u 48 zemalja, lider je BEV A segmenta u Evropi, 4 od 10 električnih gradskih automobila su Fiat 500e; osvojio je i 43 međunarodne nagrade u 10 različitih zemalja.